Мирамар ООД
8000 Бургас,
ул. "Княз Ал. Батенберг" №6, ет.1

Тел. Централа:
+ 359 (56) 840 992
+ 359 (56) 840 146

Факс: + 359 (56) 844 529

 

Услуги

Кой би могъл да се възползва от нашите услуги?

- Фирми производители, желаещи да продават продукцията си на чужди пазари и да участват в нейната доставка;
- Чуждестранни компании, интересуващи се от износ или внос на български стоки и свързаните с него транспортни и митнически условия;
- Търговски фирми, търгуващи с партньори по цял свят във връзка с организиране, транспортиране, обмитяване и доставка на техните стоки и товари.
- Спедиторски и транспортни фирми.
- Физически лица, интересуващи се от организиране на пратки от личен характер, смяна на местообитание.

Мирамар гарантира конфиденциалността на информацията!

Ние се гордеем с начина си на работа – създаването на изключителни взаимоотношения с нашите клиенти. Стремим се да подберем възможно най-добрата комбинация от услуги – в съответствие с принципа за ко-модалност , да гарантираме най-благоприятно и балансирано използване на ресурсите за клиентите си. За да осъществм успешно нашата фирмена политика, ние залагаме на стабилни взаимоотношения с партньорите си.
Разполагаме с възможността да осигурим преференциални цени на товаро-разтоварниискладови дейности в начални и междинни етапи на транспортирането.

Всичко това ни дава широк път към осъществяването на нашето кредо: Лично отношение и индивидуален подход към всяка задача, която ни поставят.


Често задавани въпроси

• Какво може да се побере в един контейнер?
В зависимост от вида на стоката се избира подходящ размер контейнер. Понякога размерите на товара изискват ползването на разновидности – отворен, хладилен и тн. Контейнерите имат определена товароносимост, което също е определящо за количеството на стоката. Ако пратката е малка, тогава се ползва опцията за групажен превоз.

• Какво е транзитно време за контейнери?
То се определя от морските превозвачи.Съществуват възможности да се скъси срока на доставка като това е въпрос на договореност.

• Ако си поръчвам стоки през интернет какви са необходимите стъпки, за да получа стоката си?

Ако доставчика на Вашата пратка е от Европейския съюз, тогава тя не се обработва от митническите служби.
Когато сте направили поръчка в страни извън територията на ЕС, тогава получавате документ от пощенските или куриерските служби, в който се определя предмета и стойността, подлежащи на обмитяване. С този документ ние изработваме необходимите митнически документи и Ви оказваме необходимото съдействие за бързата обработка на документите.
Понякога отправяте поръчката си към европейски сайт или фирма, но те могат да се окажат само посредници и стоката да се доставя от компании извън територията на ЕС. В такива случай митническата обработка също е задължителна.

• Какво ще платя при внос?
При внос на дадена стока е дължимо мито, ДДС и някои други такси, в зависимост от вида на пратката. Стойността на митото се определя от митническата тарифа на Европейския съюз, таксите са определени с нормативни документи.

• Мога ли да ползвам преференции за моите стоки?
Европейският съюз, както и България като негов член, има редица споразумения с трети страни.
В зависимост от особеностите им и при наличието на обвързани с тези договорености сертификати, може да се намалят дължимите суми при внос.

За подробна информация по Вашите питания не се колебайте да се свържете с нас Контакт